Wil je gaan schrijven en weet je niet waar je moet beginnen? Verdrink je in de vloed aan adviezen over stijl en toon en plot en rode draden? Geen zorgen! Ooit waren andere schrijvers ook beginnende schrijvers. Daarom geen gedoe en gewoon 5 quotes van mensen die er zijn gekomen. Om je snel op weg te helpen.

1. Wacht niet op inspiratie

 via GIPHY

Je moet nooit wachten op inspiratie en daarna pas aan het werk gaan, zegt Madeleine l’Engle, auteur van young adult-boek A Wrinkle in Time.

Waarom? Omdat de inspiratie vanzelf komt.

Ik kan dit beamen als schrijver. Veel van mijn ideeën gebeuren pas als ik aan het schrijven ben; ik raak geïnspireerd door bezig te zijn. Ga dus gewoon aan het werk met je idee, en het komt vanzelf.

2. Gebruik de woorden die zeggen wat je bedoelt

Je moet dingen bij hun echte naam noemen, zegt C.S. Lewis, schrijver van de Narnia-boeken. Als je ‘heel erg’ bedoelt, moet je niet ‘oneindig’ zeggen.

Want als je straks een keer echt ‘oneindig’ bedoelt, welk woord ga je dan gebruiken om dat te omschrijven?

Schrijf dus de woorden op die echt zeggen wat je wilt laten zien.

3. Eerst schrijven, daarna herschrijven

Iedereen kent dat wel: die innerlijke criticus die tijdens het schrijven voortdurend over je schouder meekijkt en roept “dit is nog niet goed genoeg”.

 via GIPHY

Leg die innerlijke zeurpiet het zwijgen op als je schrijft, zegt Stephen King, schrijver van onder meer Het en The Shining. Schrijf met de deuren dicht, herschrijf met de deuren open.

Denk niet aan de mensen buiten, maar schrijf alleen voor jezelf. En ga daarna pas denken aan wat anderen ervan zullen vinden.

4. Blijf bezig tot je klaar bent

Schrijven is ook doorzetten. Je moet niet ophouden tot je klaar bent met je verhaal, zegt Neil Gaiman, schrijver van boeken als Neverwhere, Stardust en Coraline.

Omdat anders je verhaal nooit af komt. Iedereen kan een begin schrijven, en maar weinig schrijvers komen toe aan het einde.

Zet dus door en maak je verhaal af.

5. Wees je eigen, gekke zelf

Je moet een beetje gek zijn om een goed boek te schrijven, zegt John Gardner, schrijver van vele boeken over schrijven en andere fictie.

Niemand is wie jij bent. Niemand kan wat jij kan – niet op de manier waarop jij het kunt.

Wees dus jezelf, en schrijf hoe jij alleen kunt schrijven.

 via GIPHY

Wat zijn jouw favoriete quotes?

Welke quotes van schrijvers hebben jou geïnspireerd om door te gaan of te beginnen met schrijven?

Deel jouw quotes met me in de comments!

Ik ben benieuwd…

Meer van dit soort blogs en andere leuke extra’s krijgen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.