Zelf een boek uitgeven is allang niet meer bijzonder. Er zijn inmiddels zo veel self-publishing platforms en succesverhalen dat steeds meer schrijvers de uitgeverij omzeilen en zelf een boek publiceren. Denk jij er ook over om te selfpubben? 5 tips hoe je dat professioneel aanpakt, onder andere van Young Adult-auteur Jen Minkman.

1. Zorg voor een stevige eindredactie

Bij uitgeverijen krijg je ze standaard, maar ook als je zelf een boek uitgeeft heb je ze hard nodig: eindredacteuren. Want hoe goed je ook bent in je eigen werk redigeren, je ziet nooit alle inconsistenties. Een eindredacteur kan net die ene opmerking maken waardoor je je verhaal in een heel ander licht gaat zien. En waardoor je werk uiteindelijk beter wordt.

Er zijn een heleboel mensen online te vinden die eindredactie aanbieden in de vorm van leesrapporten of volledige manuscriptbeoordeling. Maar let op: een goede eindredacteur is meer dan een spellingchecker. Wees dus kritisch in je keuze en vraag rond bij mensen die van zijn of haar diensten gebruik hebben gemaakt.

Wat kost dat: Kosten voor eindredactie lopen uiteen van €75 (voor een quickscan van een paar pagina’s) tot €800 (voor intensieve begeleiding). Een investering, maar eentje die de moeite waard is.

2. Zorg voor een professionele cover

Covers zijn belangrijk. Ze bepalen hoe professioneel je boek aanvoelt en hoe aantrekkelijk je boek is voor het publiek waarvoor je het schrijft. Twee dingen zijn belangrijk voor een cover, volgens YA-auteur Jen Minkman:

 • Je cover springt in het oog.  Als je in e-bookvorm publiceert en je moet concurreren met talloze andere covers op een scherm, maar ook als je op een tafel ligt in een boekhandel.
 • Je cover maakt duidelijk wat voor genre het is. Voor elk genre gelden bepaalde normen voor covers: denk aan kleuren, lettertypes en soort afbeelding. Je aan de norm houden klinkt saai, maar herkenbaarheid is de hoofdreden waarom iemand een boek oppakt of aanklikt: hé, dit ziet eruit als een young adult / thriller / chicklit.

“Je cover is je visitekaartje. Dus ga die niet zelf ontwerpen, maar laat dat doen.” – Jen Minkman

Het klinkt ingewikkeld en duur om een cover te laten ontwerpen. Maar dat valt best mee, als je de juiste vorm weet te kiezen:

 • De custom cover: hier bespreek je samen met een vormgever wat er op de cover moet komen. Vervolgens gaat die aan de slag met een ontwerp en geef je daar feedback op. Met deze optie krijg je precies wat je wilt en wat bij je verhaal past, maar betaal je vaak meer (€100 – €300).
 • De premade cover: hier heeft een vormgever zelf al covers gemaakt. Daarop pas je dan alleen nog de titel aan. Dit geeft je een beperktere keuze en sluit minder goed bij je verhaal aan, maar is vaak veel goedkoper (tussen €10 – €80).

De meeste vormgevers hebben zowel premade als custom opties. Een voorbeeld van iemand met wie ik zelf heb samengewerkt: Clarissa Yeo van Yocla Designs. Overigens kun je via Google heel veel cover-ontwerpers vinden.

Tip: lees ook het advies voor een cover van een professionele designer.

3. Maak een pakkende flaptekst

Op de achterkant van je boek of in de beschrijving op de website komt de flaptekst. De flaptekst geeft een prikkelende, uitdagende, mysterieuze of grappige beschrijving van de inhoud van het boek. Het doel van de flaptekst is simpel: zorgen dat mensen je boek willen lezen. Daarom zijn er een aantal dingen die je niet moet doen bij het schrijven van een flaptekst:

 • Houd de flaptekst niet te vaag. De lezer moet wel een klein beetje een idee krijgen van wat hij of zij kan verwachten. Dus niet: Michel gaat naar een geheimzinnig bos waar allemaal mysterieuze dingen gebeuren.
 • Geef niet het hele plot van het boek weg in de flaptekst. Het is geen samenvatting. Denk aan het doel: je wilt lezers trekken. Dus niet: Michel loopt eerst naar zijn vader en vraagt of hij naar het bos mag. Dan praat hij nog even met zijn zus. Dan loopt hij naar het bos… Nee: prikkel je lezers.

Een tip van Jen Minkman: “Maak verschillende flapteksten en laat ze beoordelen door anderen. Of houd een poll via Facebook om te zien welke het ‘t best doet.”

4. Maak gebruik van de publicatieplatforms voor zelf uitgeven

Zelf een boek uitgeven kan via verschillende platforms, met elk hun eigen voor- en nadelen. Je kunt ze allemaal gebruiken, of eruit kiezen. Ik bespreek er een aantal:

 • Kobo Writing Life (e-books). In een paar simpele stappen kun je hier je boek uitgeven. De boeken die je uitgeeft via Kobo komen automatisch ook op Bol.com. De klantenservice van Kobo is goed bereikbaar en denkt mee. En betaalt uit op je eigen bankrekening.
 • iBooks (e-books, verkoop via iTunes). iBooks werkt graag samen met onafhankelijke auteurs en promoot die ook. Daardoor kom je sneller in de bekendheid. Een nadeel: je hebt een Mac-computer nodig om je boek te uploaden. Heb je geen Mac, dan kun je via een ander platform, zoals draft2digital, wel je boek uploaden.
 • Google Play Books (e-books). Het voordeel hiervan is dat je een enorm bereik hebt, omdat Google Play standaard geïnstalleerd is op alle Android smartphones. Google wil nog wel eens je boek met korting aanbieden, maar betaalt je wel royalty’s over het bedrag dat jij zelf hebt ingesteld. Momenteel kun je niet direct je boeken uploaden, maar wel via Streetlib.com.
 • Amazon (e-book en paperback). Makkelijk aan Amazon is dat ze geld direct overmaken naar je eigen bankrekening en dat je alleen Word nodig hebt om e-books te publiceren. Boeken zijn geen core business van Amazon; daardoor ben je al snel bestseller op deze site. Het nadeel is dat Amazon doet aan pricematching: is een boek ergens anders goedkoper, dan prijst Amazon de boeken ook af. Vervolgens krijg je alleen royalty’s over het lagere bedrag.
 • Brave New Books (e-book en paperback).

5. Zorg voor goede promotie, voor én na publicatie

Tot slot: ga je zelf uitgeven, dan is het belangrijk dat je alvast een ‘buzz’ creëert voordat het boek te krijgen is. En dat je de aandacht vasthoudt als het boek eenmaal in de verkoop gaat. Een aantal tips:

 • Vraag vooraf om recensies. Geef recensie-exemplaren aan geselecteerde reviewers en vraag of ze online een beoordeling willen geven van je boek. Boeken met reviews doen het altijd beter dan boeken waarvan het lijkt of niemand ze heeft gelezen.
 • Vraag achteraf je lezers om reviews. Achterin je boek is ruimte om een oproep te plaatsen: vond je dit boek leuk? Laat dan een recensie achter! Maak daar gebruik van. Ook hier geldt weer: hoe meer mensen gereageerd hebben op een boek, hoe aantrekkelijker het boek is.
 • Laat mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief. Via MailChimp kun je heel gemakkelijk een nieuwsbrief rondsturen. Je lezers kunnen zich inschrijven voor updates: bijvoorbeeld wanneer je nieuwste boek uitkomt. Vooraf kun je met een nieuwsbrief al heel veel PR doen, bijvoorbeeld door een exclusieve visual te delen. MailChimp is gratis tot 2000 abonnees.
 • Adverteer via Facebook. Je kunt gericht adverteren op Facebook voor een bepaalde doelgroep: bijvoorbeeld vrouwen tussen 12 en 26 in de regio Den Haag.
 • Houd de prijs laag. Zou jij een heel duur boek kopen van een schrijver die je niet kent? De meeste mensen geven daar niet meteen twintig euro voor uit. Houd je prijs dus aantrekkelijk. Voor e-books geldt: €10 is al veel.
 • Gebruik dit boek om vast je volgende boek te promoten. Is je boek onderdeel van een serie? Of ben je van plan nóg een boek te publiceren? Gebruik de ruimte achterin je boek om alvast een tipje van de sluier op te lichten. Bijvoorbeeld een aantrekkelijke cover met omschrijving, of een preview.

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met YA-auteur Jen Minkman. Zij heeft als auteur duizenden lezers in de VS aan zich gebonden door haar boeken zelf uit te geven. In april gaf ze haar meest recente boek uit, Het laatste licht.

Meer van dit soort blogs en andere leuke extra’s krijgen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.